27.12.2021

Що таке кантопластика

З віком шкіра втрачає еластичність, з'являються зморшки, куточки очей опускаються, створюючи обличчю скорботний вигляд. Для багатьох жінок це трагедія. Розв'язувати цю проблему допоможе естетична операція. Кантопексія підтягує куточки очей, кантопластика коригує розріз, і створює бажану форму очей.

Кантопластика (грец. Canthos - кут, plasso - утворюють) це пластична операція кута очної щілини. Хороший ефект дає її комбінування з блефаропластикою і кантопексіею. Очам надається бажана форма, усуваються дефекти, витягуються жирові грижі, підтягується шкіра, в результаті пацієнт виглядає привабливіше і молодше. Розрізняють латеральною кантопластику (корекція зовнішнього куточка) і медіальну (усунення вад у внутрішньому куточку ока).

Кому показана кантопластика

Показана тим, хто хоче дивитися на життя широко відкритими очима.

За медичними показаннями пластика очей проводиться:

  • При природженому і набутому звуженні очної щілини.
  • При трахомі, Блефарофимоз.
  • Як частина операції проти трихіазу, завороту століття.
  • Для зменшення вирячені очі, очного тиску при запаленнях.
  • Для виправлення асиметрії.
  • В естетичних цілях кантопластіка застосовується при бажанні пацієнта усунути вікові зміни, витрішкуватість, змінити розріз очей, додати погляду виразність.

Як робиться кантопластіка

Кантопластику роблять 1-2 години під місцевою анестезією, в той же день пацієнт йде додому.

Операцію проводять під місцевою анестезією, за бажанням пацієнта і дітям вводять загальний наркоз.

Для захисту очного яблука на нього накладається спеціальний щит. Хірург проводить горизонтальне розсічення (до 1 см) зовнішньої спайки століття, звільняє кантальне сухожилля, при необхідності січуть його і закріплює на новому місці на окістя. Потім на місце розрізу накладає шви, антисептичні серветки і пов'язку.

Процес триває від 1 години до 2. Після операції пацієнта переводять в палату, де його через деякий час оглядає хірург і приймає рішення про виписку. У деяких випадках рекомендується 1 добу залишатися в стаціонарі.

Переваги кантопластики

Кантопластика розрахована на тривалий ефект.

Застосовувати пластику очей можна в будь-якому віці. Вона дозволяє змінити розріз очей, позбутися від вікових змін і естетичних недоліків. Реабілітаційний період безболісний, легко переноситься.

Інструментарій і оснащення

За допомогою скальпеля хірург розсікає шкіру повік, використовуючи хірургічні інструменти, натягує сухожилля і закріплює його на окістя. Таким чином, відбувається коригування розташування верхнього і нижнього повіки відносно очей. Розріз зашивається косметичним швом.

Результат кантопластики

Кантопластика надає обличчю свіжість і молодість

Попередній результат процедури пацієнт вже побачить через 2 тижні, коли зійдуть синці і зменшаться набряки, остаточний - через 1-2 місяці. Ефект від пластики зберігається понад 5 років. На жаль, хірургам не підвладні природні процеси старіння. Однак ці роки ваші виразні очі будуть з радістю дивитися на навколишній світ.

Післяопераційний і відновний періоди

У перші дні після пластики очей можуть з'явитися синяки і набряки. Деякі пацієнти скаржаться на сухість слизової. Хворобливість ділянок операції незначна, але за бажанням пацієнта, хірург призначить знеболюючі. Через 1-2 тижні пройдуть всі негативні симптоми. Однак поберегти очі потрібно буде пару місяців: багато не читати, не дивитися телевізор, носити сонцезахисні окуляри. Щоб не занести інфекцію не варто відвідувати сауну, басейн та ін. Повний спокій, і хороший догляд дозволять очам швидко відновитися.

Питання

Наскільки буде видно шрами після пластики розрізу очей?

Розрізи проводяться горизонтальні і ховаються природними складками. Згодом шрами побіліють і стануть практично непомітними.

Чи можна носити контактні лінзи після пластики очей?

Можна буде після повного загоєння, зазвичай через 1-2 місяці.