Що таке ринопластика? Види та методи пластики носа

21.12.2021

Ринопластика в медичному центрі РоміТаль

Ідеальна краса – поняття індивідуальне, але зовнішність може викликати симпатію, чи ні – це перевірений факт. Ніс у цьому випадку грає не останню роль. Виправити його кривизну, злегка зменшити або надати плавності, витонченості контурів допоможе ринопластика.

Про ринопластику, що таке пластика носа?

Пластика носа користується неабиякою популярністю у клієнтів. З її допомогою можна зменшити розміри органу нюху, позбавитися горбинки, підкоригувати широкі ніздрі, надмірну курносність, виправити дефекти після травми та багато інших недоліків.

Показання до пластики носа

Причиною проведення операції може стати ряд причин як естетичного, і функціонального характеру:

  • асиметрія (вроджена чи набута після травми);
  • деформація носа, що викликає функціональні труднощі;
  • викривлення носової перегородки;
  • ускладнення дихання через ніс;
  • індивідуальні уподобання пацієнта, викликані власним поняттям краси.

Види ринопластики

Ринопластика – процедура популярна. Вона допомагає повернути впевненість у власній привабливості та покращити здоров'я. Перед її проведенням враховуються індивідуальні побажання пацієнта та особливості будови особи, що надає вирішальну роль у виборі методики проведення операції.
Існує кілька основних видів пластики носа. Насамперед, вона буває відкрита та закрита, залежно від техніки виконання розрізів. Відкрита процедура передбачає наявність зовнішніх, видимих ​​розрізів. Закрита ринопластика виключає наявність видимих ​​післяопераційних слідів, відрізняється укороченим реабілітаційним періодом та потребує високих професійних якостей хірурга.
Крім цього, розрізняють процедуру обсягу майбутньої роботи. Ринопластика в Києві може бути повною або частковою, на відміну від більшості регіональних клінік. Повна пластика спрямована на всі зони органу (хрящові, кісткові та м'які тканини), а часткова – виключно на проблемну ділянку (наприклад, пластика ніздрі або септоринопластика).

Докладно про основні різновиди пластики

Пластика ніздрів чи крил носа – використовується усунення естетичних недоліків. Корекція полягає у звуженні/розширенні ніздревого простору. Наприклад, виправити широкі ніздрі можна шляхом позбавлення частини хрящів або м'якої тканини крила. Тривалість процедури – 1,5-2 години.

Септоринопластика або корекція носової перегородки

Септопластика триває не більше ніж 2 години. Виконується процедура лазерним променем за допомогою ендоскопу. Видимих ​​розрізів не залишається. Процес передбачає видалення надлишків кісткової чи хрящової тканини, що перешкоджають вирівнюванню перегородки.

Аугментаційна ринопластика

Аугментація, тобто. збільшення носа в цьому випадку відбувається за рахунок піднесення перенісся і виправляє дефект «плескатого» носа. Під час процедури вставляється імплант, який забезпечить підняття перенісся за рахунок каркасу.

Корекція кінчика носа

Корекція кінчика носа дозволяє змінити об'єм, форму кінчика носа. Довгий ніс або надмірно короткий ніс легко піддається виправленню.

Ін'єкційна риноаластика

Ринопластика ін'єкційна – корекція відбувається за допомогою філерів на основі гіалуронової кислоти. Точне введення необхідної дози препарату дозволяє швидко та безболісно скоригувати форму та повноту носа.

Графтинг

Графтингом називають установку хрящових імплантатів, це дозволяє вирішити проблему занадто довгого або короткого органу нюху. У другому варіанті використовується каркас із кісткової або хрящової тканини пацієнта з іншої частини тіла.

Підготовка до операції

Перед проведенням цих маніпуляцій фахівці рекомендують:

  • проконсультуватися з лікарем про методику корекції, передбачуваному результаті;
  • підготуватися до часткової зміни зовнішності морально, обговорити це з хірургом. У нашій клініці Ви можете пройти комп'ютерне моделювання з урахуванням майбутніх змін;
  • виключити прийом медикаментів за 14 днів до операції. Особливо це стосується аспірину, який впливає на структуру крові;
  • для виконання пластики потрібно укладання деяких аналізів (ЕКГ, аналіз крові на згортання, сифіліс та ін);
  • за 6 годин до операції припинити прийом їжі та рідини.

Порядок проведення пластики носа

Послідовність дій за ринопластики залежить від обсягу наміченої роботи. Але в будь-якому випадку процедура передбачає такі етапи:

  1. Спочатку робиться анестезія.
  2. Потім приступають безпосередньо до корекції. Виконують розрізи (внутрішні або зовнішні), відшаровують м'які тканини і видаляють зайві частини або вставляють ділянки, що відсутні.
  3. Накладають шви. Найчастіше використовують нитки, що саморозсмоктуються.
  4. Фіксують коригувану область гіпсовою пов'язкою та пластиром. За тиждень пов'язку можна зняти.
  5. Тампонування виключає ризик кровотечі. Тампони можуть викликати невеликий дискомфорт, як і їх видалення. Проте 3 дні все ж таки доведеться потерпіти.

Результат операції

Після операції можлива поява синяви під очима та набряклості. Синяки пропадають через 3-4 дні за умови порушення цілісності кістки під час процедури, інакше це займе 5-15 днів. Основна частина набряку пропаде після кількох місяців, говорити про повну відсутність набряку можна буде за півроку, тоді можна буде оцінювати фінальний результат операції.

Як відбувається реабілітація

Небажано в реабілітаційний період користуватися окулярами, щоб не вплинути на результат. Обов'язкове відвідування лікаря через 1 – 2 місяці. Крім того, рекомендується регулярно відвідувати лікаря не менше одного разу на місяць, щоб запобігти ускладненням та контролювати процес.
Повернутись до звичайного життя та роботи можна буде після 7 днів, коли синьова під очима остаточно пройде. З фізичними вправами варто почекати 1-3 місяці.

Вартість процедури

На ціну пластики носа впливає обсяг та масштабність виконаної роботи, складність, методика операції та індивідуальні особливості пацієнта. Наприклад, подовжити ніс варто більше, ніж укоротити, тому що потрібні додаткові імпланти. Попередню вартість процедури лікар оголосить на консультації. Проведення вторинної ринопластики обійдеться дорожче, оскільки складність операції значно вища.